Σύνδεση  \/ 

Sex κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

sex egkimosiniΕίστε έγκυος και είστε πραγματικά πανευτυχής. Όμως κάποια θέματα γύρω απο το σεξ σας προβληματίζουν. Ίσως να αισθάνεστε αμήχανα γι αυτό και δε ρωτάτε τον γυναικολόγο σας, ή περιορίζεστε απλά να ρωτάτε «γιατρέ μπορούμε να έχουμε επαφή;Μη στεναχωριέστε! Δεν είστε η μόνη! Οι περισσότερες γυναίκες έχουν τις ίδιες απορίες αλλά ντρέπονται να ρωτήσουν.

Είναι ασφαλές το σεξ κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Για τα περισσότερα ζευγάρια το σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλές. Εάν η εγκυμοσύνη σας είναι καλή και δεν υπάρχουν προβλήματα ή επιπλοκές μπορείτε να κάνετε σεξ άφοβα. Παρόλο που κατά τη διάρκεια του οργασμού η μήτρα συσπάται ρυθμικά, δεν δημιουργείται πρόβλημα στη ροή του αίματος στη μήτρα και δεν υπάρχει κίνδυνος πρόωρου τοκετού εκτός αν έχετε επαπειλούμενη εγκυμοσύνη.

Γενικά οι σεξουαλικές επαφές επιτρέπονται σε κυήσεις χαμηλού κινδύνου, θα πρέπει να αποφεύγονται όμως σε επιπλεγμένες εγκυμοσύνες, όπως για παράδειγμα με προδρομικό πλακούντα, ρήξη εμβρυικών υμένων και ανεπάρκεια τραχήλου.

Πολλοί γιατροί συμβουλεύουν να αποφεύγεται η συνουσία κατά το πρώτο τρίμηνο. Αλλά και πάλι εξαρτάται από την εγκυμοσύνη σας και τις οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός σας. Καλό θα είναι η συνεύρεση με το σύντροφό σας να μην είναι βίαιη αλλά τρυφερή.

Κάποιοι γιατροί συστήνουν αποχή από την ολοκληρωμένη επαφή τις τελευταίες εβδομάδες πριν τον τοκετό καθώς το ανδρικό σπέρμα περιέχει προσταγλαδίνες, ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα. Επίσης κατά την συνουσία και τον οργασμό απελευθερώνεται από το γυναικείο οργανισμό η ορμόνη οξυτοκίνη (η ίδια ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τον τοκετό και το θηλασμό, γνωστή και ως ”ορμόνη της αγάπης”) η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση του τοκετού εφόσον το μωρό είναι έτοιμο να βγει.

Ποιες είναι οι καταλληλότερες ερωτικές στάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Στη αρχή της κύησης μπορείτε να ακολουθείτε τις στάσεις που συνηθίζατε. Όσο όμως η κοιλιά σας μεγαλώνει πιθανώς θα πρέπει να ακολουθήσετε στάσεις κατά τις οποίες θα είστε πιο άνετες. Άλλωστε προσπαθώντας να βρείτε τη καταλληλότερη στάση, μπορείτε να το διασκεδάσετε!

Γιατί αισθάνομαι ξηρότητα στον κόλπο μου τώρα που είμαι έγκυος;

Σε κάποιες γυναίκες, η έλλειψη υγρών του κόλπου είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ορμονικές αλλαγές είναι ο σημαντικότερος λόγος γι’ αυτό. Εναλλακτικά να θυμάστε ότι η σεξουαλική επαφή δε σημαίνει οπωσδήποτε συνουσία.

Έχω έντονη ερωτική διάθεση. Είναι φυσιολογικό;

Οι περισσότερες γυναίκες υποστηρίζουν οτι έχουν έντονη ερωτική διάθεση, ειδικά μετά τον 6ο μήνα κύησης. Κάποιες μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχουν βιώσει έντονο οργασμό κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους. Αυτό είναι πολύ υγιές, και δεν είναι καθόλου κακό για την εγκυμοσύνη ή το μωρό.

Δεν θέλω να κάνω σεξ. Τι να κάνω;

Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ερωτική σας διάθεση θα περάσει από διάφορες διακυμάνσεις όσο θα είστε εγκυμονούσα. Για κάποιο διάστημα μπορεί να έχετε έντονη ερωτική διάθεση ενώ κάποια περίοδο μπορεί να μη θέλετε ούτε να ακούσετε επι του θέματος.

Ειδικά το πρώτο τρίμηνο οι ναυτίες, και η αίσθηση της κόπωσης πιθανόν να μειώσουν την επιθυμία σας για σεξ. Όπως και στον τελευταίο μήνα η μεγάλη κοιλιά, οι ενοχλήσεις, οι κλωτσιές του μωρού πιθανόν να σας αποθαρρύνουν από το να θέλετε να κάνετε σεξ. Δεν πειράζει όμως γιατί αυτή η περίοδος είναι η περίοδος της έντονης τρυφερότητας, της αγκαλιάς και της στοργής με το σύντροφο σας. Μπορείτε βέβαια μετά την εγκυμοσύνη να ενεργοποιήσετε την σεξουαλική σας ζωή αμέσως μόλις σας το επιτρέψει ο γιατρός σας και να αναπληρώσετε γι όλο αυτό το διάστημα της αποχής!

Τελευταία τροποποίηση την: %AM, %09 %537 %2015 %11:%Φεβ
Βαθμολογήστε το άρθρο
(17 votes)
Συνδεθείτε για να σχολιάσετε