Σύνδεση  \/ 

Οι εξετάσεις κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

102952 φορές

exetaseis egkymosinisΚατά τη διάρκεια των 40 εβδομάδων της εγκυμοσύνης πραγματοποιείται μια σειρά από εξετάσεις που γίνονται  για την παρακολούθηση του εμβρύου αλλά και της μητέρας. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται σε συγκεκριμένες εβδομάδες κύησης και αφορούν όλες τις εγκύους.  Σαφώς αναλόγως της περίπτωσης και των αποτελεσμάτων μπορεί να ζητηθεί απο τον γυναικολόγο περαιτέρω έλεγχος και εξετάσεις.Λογικά, εάν η εγκυμοσύνη σας κυλάει ομαλά, δε θα χρειαστεί να κάνετε πάνω από 3-4 υπέρηχους κατά τη διάρκειά της.

Εκτός από τους μηνιαίους αιματολογικούς και βιοχημικούς εργαστηριακούς έλεγχους, γίνονται και οι παρακάτω εξετάσεις:

6η - 8η εβδομάδα γίνεται  ο προγεννετικός έλεγχος, σε περίπτωση που δεν είχε πραγματοποιηθεί  πριν την εγκυμοσύνη.

7η  εβδομάδα, στο ιατρείο του γυναικολόγου γίνεται υπέρηχος όπου διαπιστώνεται η ενδομήτρια εγκυμοσύνη, γίνεται η καταγραφή των καρδιακών παλμών του εμβρύου και προσδιορίζεται η ηλικία του εμβρύου.

11η - 14η εβδομάδα, στο ιατρείο του γυναικολόγου γίνεται υπέρηχος για τον προσδιορισμό της Αυχενικής Διαφάνειας (ΝΤ scan) του εμβρύου και το τεστ Papp-A και της ελεύθερης β-χοριακής γοναδοτροπίνης. Η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας του εμβρύου πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι την 14η εβδομάδα της κύησης.

16η - 18η εβδομάδα, πραγματοποιείται αμνιοπαρακέντηση σε περίπτωση που η έγκυος είναι ανω των 35 ετών, ή όταν υπάρχει κάποιο νόσημα στην οικογένεια, ή οι αιματολογικές εξετάσεις θεωρηθούν ύποπτες για χρωμοσωματικές ανωμαλίες του εμβρύου.

20η - 22η εβδομάδασε εξειδικευμένο κέντρο υπερήχων εμβρύου πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα β-επιπέδου στο οποίο εξετάζεται  η αρτιμέλεια του εμβρύου γνωστό και ως «μεγάλος υπέρηχος».

24η - 28η εβδομάδα (ή και νωρίτερα για μερικές γυναίκες) πραγματοποιείται η εξέταση της Καμπύλης Σακχάρεως.

30η εβδομάδα πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα Doppler αγγείων σε εξειδικευμένο κέντρο υπερήχων εμβρύου. Η συγκεκριμένη εξέταση ελέγχει την κυκλοφορία του αίματος στον ομφάλιο λώρο και στις δύο αρτηρίες της μήτρας, για να διαπιστωθεί εάν ο πλακούντας τροφοδοτείται σωστά.

32η - 36η εβδομάδα επίσκεψη στον γιατρό για γενική παρακολούθηση της εγκύου μια φορά ανά δεκαπενθήμερο και έπειτα ανά εβδομάδα.

Τελευταία τροποποίηση την: %PM, %21 %726 %2015 %16:%Ιαν
Βαθμολογήστε το άρθρο
(16 votes)
Περισσότερα στην κατηγορία Τα σημάδια της Προεκλαμψίας »
Συνδεθείτε για να σχολιάσετε