Σύνδεση  \/ 

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Tα συμπτώματα της εγκυμοσύνης διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Κάποιες γυναίκες αντιλαμβάνονται κάποια συμπτώματα μέσα στις πρώτες 10 μέρες μετά τη συλλήψη, ενώ άλλες δεν έχουν κανένα σημάδι για πολύ περισσότερες μέρες. Τα πιo συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα εξής:

Η απουσία της περιόδου
Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η απουσία της περιόδου. Όταν παρατηρείται καθυστέρηση είναι πιθανή ένδειξη εγκυμοσύνης. Βέβαια κάποιες φορές η καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται σε άλλους λόγους όπως σωματική κούραση, άγχος, ορμονικά προβλήματα, μεγάλη αύξηση ή μείωση βάρους, διακοπή αντισυλληπτικών, ή λόγω θηλασμού.

Αιμορραγία λόγω εμφύτευσης ωαρίου
Μετά τη σύλληψη και σε διάστημα από 6 με 12 μέρες το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται (προσκολλάται) πάνω στο τοίχωμα της μήτρας για να ξεκινήσει η εγκυμοσύνη. Λόγω αυτής της διαδικασίας ίσως να παρατηρηθεί μια μικρή αιμμοραγία έστω και μερικές σταγόνες αίμα. Άλλες πιθανές αιτίες για αυτή την παρουσία λίγου αίματος είναι η κανονική περίοδος που ξεκινάει, η διακοπή της αντισύλληψης, κάποια μόλυνση, ή η δημιουργία ελαφρών αμυχών κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

Ευαισθησία ή πρήξιμο του στήθους
Η ευαισθησία ή το πρήξιμο του στήθους είναι ένα σύμπτωμα που ξεκινάει περίπου την πρώτη με δεύτερη εβδομάδα μετά τη σύλληψη. Άλλοι λόγοι για αυτό το σύμπτωμα είναι πιθανή ορμονική διαταραχή, ή απλα μια περίοδος που έχει αργήσει να έρθει.

Κούραση, αίσθημα εξάντλησης
Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα σύλληψης μπορεί μια γυναίκα να αισθανθεί κούραση και εξάντληση. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι κι ένα σημάδι άγχους, στεναχώριας, ή μιας αδιαθεσίας που προκαλείται από γρίπη ή ένα απλό κρύωμα.

Ναυτία, πρωινές αναγούλες
Αυτό το σύμπτωμα είναι το πιο γνωστό για πιθανή εγκυμοσύνη. Μέσα σε 2 με 8 εβδομάδες μετα τη σύλληψη η γυναίκα μπορεί να ξεκινήσει να έχει πρωινές αναγούλες ή να κάνει εμετό. Αυτό οφείλεται στην μεταβολή των ορμονών, και στην εμφάνιση της πρωταγωνιστική ορμόνης της εγκυμοσύνης, τη Χoριακή Γοναδοτροπίνη (HCG) – Η ορμόνη της εγκυμοσύνης. Άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτά τα συμπτώματα είναι τροφική δηλητηρίαση, άγχος, ή διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

Πόνοι στη μέση
Πόνοι ή κάποιες ήπιες ενοχλήσεις χαμηλά στη μέση, μπορεί να παρατηρηθούν στην αρχή της εγκυμοσύνης, ή να διαρκέσουν και σε όλη την εγκυμοσύνη. Αυτό βέβαια είναι πιθανό σύμπτωμα και για ορθοπεδικά προβλήματα, κακή στάση σώματος, πιάσιμο κλπ.

Πονοκέφαλοι
Το χαρακτηριστικό της εγκυμοσύνης ειναι η ξαφνική αύξηση των ορμονών στον οργανισμό της γυναίκας. Αυτό δημιουργεί σε πολλές γυναίκες πονοκεφάλους. Ο πονοκέφαλος βέβαια μπορεί να οφείλεται και σε ένα απλό κρύωμα, αφυδάτωση, ημικρανίες κ.α.

Συχνοουρία
Γύρω στην έκτη με όγδοη εβδομάδα, μπορεί να παρατηρηθεί συχνοουρία. Η συχνοουρία όμως μπορεί να είναι και σύμπτωμα πιθανής ουρολοίμωξης, ζαχαροδιαβήτη, ή απλά αυξημένης κατανάλωσης υγρών.

Τελευταία τροποποίηση την: %PM, %21 %765 %2015 %17:%Ιαν
Βαθμολογήστε το άρθρο
(70 votes)
Κασμάς Σταμάτης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Κλείσε ραντεβού

Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στο Κ.Υ. Ίου στο Νομό Κυκλάδων. Εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γ.Ν. Κιλκίς και στη συνέχεια εργάστηκε και πραγματοποίησε μέρος της εκπαίδευσης του στα νοσοκομεία St. Thomas’s Hospital, Harefield Hospital και Mid Staffordshire General Hospital στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα στη Β΄ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακό στη Φαρμακευτική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σε Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα. Είναι κάτοχος διπλώματος και εκπαιδευτής σε επείγοντα μαιευτικά περιστατικά (ALSO instructor), Επιστημονικός Συνεργάτης  Β΄ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη.

Κεραμοπούλου 11, Πλ. Αγίας Σοφίας

Τηλ. 2310 266 786, Κιν. 6972 772 921

Email samkasmas@yahoo.gr

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε