Σύνδεση  \/ 

Ο ίκτερος είναι μια κατάσταση που προκαλείται από αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης στο αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δίνει στο δέρμα και τα μάτια μια κίτρινη χροιά. Συνήθης αιτία ικτέρου είναι ο φυσιολογικός ίκτερος του νεογνού που οφείλεται σε ανωριμότητα του ήπατος. Παρουσιάζεται συχνά στα νεογνά, πάντα μετά το πρώτο 24ωρο ζωής, και δεν  είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός μια που υποχωρεί σταδιακά τις επόμενες 2 εβδομάδες. Το μωρό θα πρέπει να σιτίζεται ικανοποιητικά και να τοποθετειται αρκετές ώρες την ημέρα σε ηλιόλουστο δωμάτιο.

Σε κάποιες περιπτώσεις που τα επίπεδα χολερυθρίνης είναι αρκετά αυξημένα  γίνεται φωτοθεραπεία με ειδικό μπλε φως για διασπαστεί η χολερυθρίνη, με πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης μωρά που θηλάζουν μπορεί να εμφανίσουν και αυτά ίκτερο πού οφείλεται σε κάποια ουσία του μητρικού γάλακτος η οποία συντελεί στην παρατεταμένη παραμονή της χολερυθρίνης στο αίμα.

Ο ίκτερος αυτός δεν είναι επικίνδυνος, δεν χρειάζεται θεραπεία και δεν αποτελεί αιτία διακοπής του θηλασμού. Βέβαια επειδή υπάρχουν και παθολογικές αιτίες ικτέρου το νεογνό με ίκτερο θα πρέπει πάντα να παρακολουθείται από παιδίατρο.

Τελευταία τροποποίηση την: %PM, %29 %588 %2015 %13:%Ιαν
Βαθμολογήστε το άρθρο
(4 votes)
Λίλα Μπίμπη, Παιδίατρος, IBCLC,  Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας

Κλείσε ραντεβού

 

Λίλα Μπίμπη, Παιδίατρος, IBCLC

Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στη Βεργίνα, νομός Ημαθίας. Ειδικεύτηκε στην παιδιατρική στην Μ.Βρετανία, στα νοσοκομεία του Λονδίνου Whipps Cross Hospital, King’s College Hospital, St Helier Hospital και Great Ormond Street Hospital for Sick Children, όπου εκπαιδεύτηκε στη νεογνολογία, στην κοινωνική και αναπτυξιακή παδιατρική, στη γενική παιδιατρική, στα επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά και στην παιδο-νευρολογία. Ολοκλήρωσε την ειδίκευσή της στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και workshops σχετικά με την ψυχολογία του παιδιoύ και του ασθενή. Είναι κάτοχος του διπλώματος APLS (εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής στα παιδιά). Συνεργάστηκε με το κέντρο περίθαλψης παιδιών Άγιος Δημήτριος. Είναι μητέρα ενός παιδιού.

Από το 2004 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη.

Από τον Οκτώβριο του 2011 είναι Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant).

Τσιμισκή 44,Θεσσαλονίκη

Τηλ. Επικοινωνίας 2310232070, 6974394102

Email lilabibi20@yahoo.com

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε