Σύνδεση  \/ 

 

      Η βρογχιολίτιδα είναι μία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και συγκεκριμένα των μικρών αεραγωγών των πνευμόνων που λέγονται βρογχιόλια, τα οποία γεμίζουν με βλέννα και φράζουν. Τη συναντάμε σε παιδιά κάτω των 2 ετών και πιο συχνά σε βρέφη 1-9 μηνών.
Προκαλείται από ιούς και κυρίως  από τον ιό του αναπνευστικού συγκυτίου (RSV) αλλά και από άλλους ιούς όπως της γρίππης, της παραγρίππης, ρινοιούς, αδενοιούς.

  Όλοι αυτοί οι ιοί μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο με την ομιλία, το φτέρνισμα ή το βήχα.  Τα μολυσμένα σταγονίδια από το στόμα και τη μύτη μεταφέρονται είτε με τον αέρα στο αναπνευστικό του μωρού ή με τα χέρια σε διάφορα παιχνίδια και ρούχα και από εκεί πάλι στο μωρό.  Οι ενήλικες που έχουν κολλήσει κάποιον από τους ιούς αυτούς εμφανίζουν ένα απλό κρυολόγημα.
 Είναι μία ίωση  εποχιακή μια που συμβαίνει πιο συχνά τους χειμερινούς μήνες, από Οκτώβριο εώς Μάρτιο, όταν αυτού του είδους οι ιοί  κυκλοφορούν ευρέως.  Γενικά είναι ακίνδυνη ίωση όμως κάποια βρέφη μπορεί να εμφανίσουν πιο βαριά συμπτώματα και να χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο. 
Μωρά που είναι μικρότερα από 3 μηνών καθώς και μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα, έχουν χρόνια πάθηση της καρδιάς ή των πνευμόνων, ή πρόβλημα με το ανοσοποιητικό τους σύστημα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου δηλαδή έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν βρογχιολίτιδα και να την περάσουν πιο βαριά. 
Επίσης βρέφη  που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες κολλήσουν τους ιούς που προκαλούν βρογχιολίτιδα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τυπικά προηγείται μια περίοδος 2-3 ημερών με συμπτώματα κρυολογήματος.  Στη συνέχεια εμφανίζεται βήχας και θορυβώδης αναπνοή.  Χαρακτηριστικά  σημεία της βρογχιολίτιδας στα βρέφη είναι ο συριγμός δηλαδή το σφύριγμα (wheezing) στην εκπνοή και το χουρχούρισμα στο στήθος όπως κάνουν τα γατάκια.  Πυρετός μπορεί να υπάρχει αλλά μπορεί και όχι.  Ο βήχας διαρκεί 1-2 εβδομάδες, καμμιά φορά και περισσότερο .  
Κάποια μωρά μπορεί να εμφανίσουν πιο βαριά εικόνα όπως
• γρήγορες αναπνοές,
• έντονες κινήσεις του στήθους πάνω κάτω ,
• ανοιγοκλείσιμο των ρουθουνιών,
• μπλε χροιά γύρω από το στόμα και στα νύχια,
• ταχυκαρδία,
• ανησυχία, εξάντληση και υπνηλία
• ελαττωμένη όρεξη, έμετοι, αφυδάτωση 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η βρογχιολίτιδα είναι μία ίωση που γενικά είναι ήπια και περνάει από μόνη της σε 7-14  μέρες.  Χρειάζονται μόνο υποστηρικτικά μέτρα όπως αντιπυρετικά αν το μωρό έχει πυρετό, καλή ενυδάτωση με άφθονα υγρά (νερό, χυμούς, σούπες, γάλα) και συχνός καθαρισμός της μύτης με θαλασσινό νερό πριν το φαγητό και τον ύπνο.  Ο θηλασμός βοηθάει σημαντικά τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της βρογχιολίτιδας.  Επειδή το μωρό που έχει βρογχιολίτιδα δυσκολεύεται να πιεί χρειάζεται υπομονή, δίνουμε μικρές ποσότητες υγρών  και συχνά πχ 10-20 ml κάθε μία με δύο ώρες.   Αν υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή βάζουμε το μωρό να ξαπλώσει με την πλάτη και το κεφάλι ελαφρώς ανασηκωμένα. Σε κάποιες πιο επίμονες περιπτώσεις ο παιδίατρος μπορεί να κρίνει ότι χρειάζονται  εισπνεόμενα φάρμακα (μάσκα).

Η βρογχιολίτιδα είναι ίωση συνεπώς ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ παρά μόνο αν υπάρχει κάποια επιπλοκή όπως πνευμονία ή ωτίτιδα
Λίγα είναι τα παιδιά που θα νοσήσουν πιο βαριά και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο για να πάρουν υγρά από τη φλέβα και οξυγόνο ενώ σπάνια μπορεί να χρειαστεί υποστήριξη της αναπνοής από ειδικό μηχάνημα.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Τις περισότερες φορές είναι δύσκολο να προληφθεί η βρογχιολίτιδα μια που οφείλεται σε ιούς που κυκλοφορούν ευρέως στο περιβάλλον.  Ωστόσο κάποια μέτρα βοηθάνε:
• Το πιο σημαντικό μέτρο για την πρόληψη της βρογχιολίτιδας είναι η σωστή υγιεινή, δηλαδή συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι. 
• Επίσης καλό να αποφεύγετε να φέρνετε το μωρό σας σε επαφή με άλλα άρρωστα παιδιά που έχουν συμπτώματα κρυολογήματος και βήχα. 
• Το κάπνισμα σε όλους χώρους του σπιτιού απαγορεύεται. Το παθητικό κάπνισμα ευαισθητοποιεί τους πνεύμονες του βρέφους  και αυξάνει την πιθανότητα αυτό να νοσήσει από βρογχιολίτιδα, να την περάσει πιο βαριά  και να αργήσει να αναρρώσει.
• Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της βρογχιολίτιδας.  Υπάρχουν όμως έτοιμα αντισώματα σε μορφή ένεσης που γίνεται ενδομυικά, μία φορά το μήνα, από Οκτώβριο εώς Μάρτιο σε εκείνα τα  παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα αντισώματα αυτά βοηθάνε τον οργανισμό να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη βρογχιολίτιδα.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΥΣΗΧΗΣΕΤΕ

Καλέστε τον παιδίατρό σας ή πηγαίνετε το παιδί σας στο εφημερεύον νοσοκομείο αν συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω:

• Όταν το μωρό σας δεν πίνει αρκετά υγρά ή έχει εμέτους και εμφανίζει σημάδια αφυδάτωσης όπως: ελαττωμένες υγρές πάνες, συμπυκνωμένα σκουρόχρωμα ούρα, στεγνό στόμα.
• Όταν το μωρό σας έχει εμφανή δυσκολία να αναπνεύσει: ανοιγοκλείνει τα ρουθούνια του, ανεβοκατεβάζει το στήθος, αναπνέει γρήγορα και η αναπνοή του είναι θορυβώδης.
• Όταν το μωρό πνίγεται από το βήχα.
• Όταν υπάρχει υψηλός πυρετός.
• Όταν το μωρό είναι εξαντλημένο και έχει υπνηλία.
• Όταν τα χείλη και τα νύχια του μωρού έχουν μπλέ χρώμα.

Διαβάστε ακόμη: Βρογχιολίτιδα και Ασθμα

Οι πληροφορίες που δίνονται από αυτή την ιστοσελίδα έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα.  Δεν έχουν σαν στόχο τους να υποκαταστήσουν την εξέταση και τις συμβουλές του παιδιάτρου και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων παθήσεων.  Αν το παιδί σας είναι άρρωστο πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με τον παιδίατρό σας.

Τελευταία τροποποίηση την: %AM, %22 %334 %2015 %07:%Ιαν
Βαθμολογήστε το άρθρο
(26 votes)
Λίλα Μπίμπη, Παιδίατρος, IBCLC,  Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας

Κλείσε ραντεβού

 

Λίλα Μπίμπη, Παιδίατρος, IBCLC

Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στη Βεργίνα, νομός Ημαθίας. Ειδικεύτηκε στην παιδιατρική στην Μ.Βρετανία, στα νοσοκομεία του Λονδίνου Whipps Cross Hospital, King’s College Hospital, St Helier Hospital και Great Ormond Street Hospital for Sick Children, όπου εκπαιδεύτηκε στη νεογνολογία, στην κοινωνική και αναπτυξιακή παδιατρική, στη γενική παιδιατρική, στα επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά και στην παιδο-νευρολογία. Ολοκλήρωσε την ειδίκευσή της στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και workshops σχετικά με την ψυχολογία του παιδιoύ και του ασθενή. Είναι κάτοχος του διπλώματος APLS (εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής στα παιδιά). Συνεργάστηκε με το κέντρο περίθαλψης παιδιών Άγιος Δημήτριος. Είναι μητέρα ενός παιδιού.

Από το 2004 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη.

Από τον Οκτώβριο του 2011 είναι Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant).

Τσιμισκή 44,Θεσσαλονίκη

Τηλ. Επικοινωνίας 2310232070, 6974394102

Email lilabibi20@yahoo.com

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε