Σύνδεση  \/ 

12 Τροφές που δε πρέπει να λείπουν απο τη διατροφή του Featured

torfes sti diatrofi touΩς υπέρ-τρόφιμα χαρακτηρίζονται εκείνα που αφενός εμφανίζουν υψηλή διατροφική αξία λόγω της υψηλής τους συγκέντρωσης σε θρεπτικά συστατικά αλλά ταυτόχρονα διατηρούν χαμηλή θερμιδική αξία και δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό των μωρών μας!

Η ένταξη των τροφών αυτών  στην καθημερινή διατροφή μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό τους με αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, φυτικές ίνες, και ωφέλιμα λιπαρά.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ενήλικες οι τροφές που έχουν… υπερδυνάμεις μπορούν να ωφελήσουν και τα παιδιά, παρέχοντάς τους όλα τα εφόδια –θρεπτικά συστατικά ώστε να τα κρατήσουν υγιή και δυνατά απέναντι σε ιώσεις κι όχι μόνο.

Σε βάθος χρόνου, η κατανάλωσή τους μπορεί να λειτουργήσει περιοριστικά στον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως καρδιαγγειακές και νευρολογικές, παχυσαρκία και διαβήτη.

 Είναι σημαντικό λοιπόν για τα παιδιά μας να χτίζουν έναν υγιή οργανισμό από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους και σε αυτό χρειάζονται τη βοήθεια των γονιών που πρέπει να τα καθοδηγήσουν και να τους μάθουν να επιλέγουν από μικρά τις κατάλληλες τροφές αποτελώντας και οι ίδιοι παράδειγμα προς μίμηση..

 Ανάμεσα στις δεκάδες επιλογές θρεπτικών επιλογών που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας, ξεχωρίσαμε  κάποιες τροφές που αποτελούν θησαυρό για την υγεία και την ανάπτυξή τους και δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σπίτι…

  1. Αμύγδαλα. Περιέχουν βιταμίνη Ε και αποτελούν ένα ιδανικό σνακ που συνδυάζεται εύκολα με σταφίδες και Cranberries.(Φυσικά το παιδάκι θα πρέπει να μασάει πολύ καλά και να είναι υπό την επίβλεψη των γονιών του)
  2. Βρώμη. Πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε σάκχαρα. Αποτελεί το ιδανικό γεύμα για πρωινό. Προσθέστε τη στο γάλα ή στο γιαούρτι του. Ψιλοκόψτε ένα μήλο, προσθέστε μέλι και κανέλλα για περισσότερη γεύση και το μωρό σας  θα έχει ενέργεια για όλη την ημέρα!
  3. Κανέλλα. Το σούπερ αντιοξειδωτικό και γλυκό μπαχάρι .Έρευνες δείχνουν ότι αυτό το καρύκευμα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος Συνδυάζεται άψογα με μήλο για ένα καθημερινό απογευματινό σνακ.
  4. Αυγά.  Πηγή πρωτεΐνης και βιταμίνης A και D. Η βιταμίνη D είναι καθοριστικής σημασίας για την απορρόφηση του ασβεστίου συμβάλλοντας σε γερά οστά και υγιή σκελετό, γι’ αυτό μην παραλείπετε να τα προσθέτετε στη διατροφή τους 2-3 φορές την εβδομάδα.
  5. Μύρτιλα (berries).  Γλυκά και απολαυστικά, τα οφέλη τους είναι πολλά, αφού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, διατηρώντας τον οργανισμό υγιή, ενώ κάνουν καλό και στην όραση, όπως και στη χοληστερίνη
  6. Αβοκάντο. Με βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, μονοακόρεστα λιπαρά που κάνουν καλό στην καρδιά και λουτεΐνη -μεταξύ άλλων- το αβοκάντο μόνο καλό μπορεί να κάνει στη διατροφή. Δοκιμάστε να το προσθέσετε στο σάντουιτς των παιδιών, δίνοντάς του άλλη γεύση και υφή ή κόψτε το σε μικρά κομμάτια και προσθέστε το μέσα στη σαλάτα. Εάν είναι ικανοποιητικά ώριμο ,προσθέτοντας λίγες σταγόνες λεμονιού θα ξετρελαθούν!
  7. Σπανάκι. Δεν είναι τυχαία το αγαπημένο τρόφιμο του ποπάυ! Το σπανάκι πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής των παιδιών, και αυτό γιατί είναι πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α και βιταμίνη C, τονώνει το ανοσοποιητικό τους και δυναμώνει την καρδιά και τα μάτια.
  8. Ντομάτες. Μην παραλείπετε να προσθέτετε τη ντομάτα στη σαλάτα ή στο φαγητό σας (από τα γεμιστά μέχρι την πίτσα) με κάθε ευκαιρία. Τα παιδιά την αγαπούν και αυτή τους το ανταποδίδει με το λυκοπένιο που παρουσιάζει αντικαρκινική δράση.
  9. Γιαούρτι. Μαζί με το γάλα αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου  και πρωτεΐνης. Μπορείτε να το συνδυάσετε με φρούτα εποχής για να φτιάξετε λαχταριστά Smoothies θα λατρέψουν τα παιδιά σας
  10. Καρότο. Πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και παράλληλα μια τροφή που μπορεί να συνδυαστεί με πολλά και διαφορετικά φαγητά. Περιέχει καροτίνη η οποία κάνει καλό στην όραση και θωρακίζει τον οργανισμό από ασθένειες.
  11. Λιναρόσπορος. Πλούσιος σε καλά λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου. Μπορείτε να το προσθέσετε στα δημητριακά ή στις σαλάτες του παιδιού πάντα κοπανισμένο!
  12. Φακές. Αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών, φυλλικού οξέος και σιδήρου. Αν και τα παιδιά δεν τις συμπαθούν ιδιαίτερα δοκιμάστε να  τις σερβίρετε σαν σαλάτα μαζί με ρύζι.
Τελευταία τροποποίηση την: Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015 06:05
Βαθμολογήστε το άρθρο
(1 ψήφοι)
Βιργινία Παπαεμμανουήλ, Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος

Κλείσε ραντεβού

Η Βιργινία Παπαεμμανουήλ, αποφοίτησε από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.
Η συστηματική επιστημονική επιμόρφωση σε θέματα Κλινικής Διαιτολογίας και Διατροφής, αποτελεί συνεχή επαγγελματικό της στόχο.

Στα πλαίσια εμπλουτισμού γνώσης και ενδυνάμωσης της επιστημονικής κατάρτισης, πραγματοποίησε εκπαίδευση στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης επάνω σε:
διατροφική αντιμετώπιση ατόμων με δυσθρεψία.
(πρωτεινο-ενεργειακή δυσθρεψία και παχυσαρκία).
διατροφική αντιμετώπιση ατόμων με αναιμία, υπέρταση και νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος,
διατροφική αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο και οργανικές ανεπάρκειες. (αναπνευστική ανεπάρκεια, δυσλειτουργία του ανώτερου πεπτικού σωλήνα),
διατροφική αντιμετώπιση ασθενών με καρδιακή, νεφρική, ηπατική, παγκρεατική ανεπάρκεια και μεταβολικό stress.
καθώς και πλήθος άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Από 2003 έως σήμερα έχει παρακολουθήσει πλήθος εγχώριων και διεθνών συνεδρίων διατροφής, κλινικής διαιτολογίας, παχυσαρκίας και τροφίμων.

Η επαγγελματική της σταδιοδρομία πραγματοποιεί την έναρξη της το 2008, όπου εργάστηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα «Ευ ζην» στη EUROMEDICA ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Θεσσαλονίκης. Το ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε αφορούσε τη ρύθμιση και τα μοντέλα μεταβολής του σωματικού βάρους σε ψυχιατρικούς ασθενείς που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα.

Την ίδια χρονιά, ξεκινάει την συνεργασία της με γυναικολογικά ιατρεία της Θεσσαλονίκης όπου ασχολείται πλέον εξειδικευμένα με την παρακολούθηση και την κατάρτιση διατροφολογίων εγκύων που έχουν φυσιολογική εξέλιξη εγκυμοσύνης αλλά και αυτών που πάσχουν από διαβήτη κύησης, προεκλαμψία και πλήθος άλλων παθήσεων.

Το 2009 ξεκινάει συνεργασία με τη Χ.Ε.Ν. Καλαμαριάς και Πανοράματος όπου παρουσιάζει θέματα διατροφής σε σειρά ημερίδων, σεμιναρίων και επιμορφωτικών συνεδρίων.

Το 2010 ενσωματώνεται και αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του περιοδικού «Λόγω… διατροφής» και των διαδικτυακών ιστιοτόπων, logodiatrofis.gr και care24.gr. Παράλληλα, αρθρογραφεί σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά, (Μακεδονία, Κέρδος, Ελεύθερος τύπος,City Press ,Forma κ.α.) και έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές.

Συνεργάζεται επίσης με γνωστό γυμναστήριο της Θεσσαλονίκης, ως υπεύθυνη διαιτολογικού τμήματος, όπου σχεδιάζει διαιτολόγια αθλητών και αθλούμενων .

Το 2010, ιδρύει τη δική της διαιτολογική μονάδα την οποία ονομάζει “ Κέντρο Διατροφικής Ισορροπίας ΔΙΑΤΡΟΦΗΝ”, όπου είναι Ιδιοκτήτρια και Επιστημονική Διευθύντρια.

Είναι συνεργάτης του κέντρου παχυσαρκίας της EUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκης όπου εφαρμόζεται πλήθος βαριατρικών επεμβάσεων όπου παρακολουθεί και υποστηρίζει διατροφικά παχύσαρκους ασθενείς πριν και μετά, της βαριατρικής επέμβασης.

Η συνεχής συνεργασία της με γυναικολογικά ιατρεία και η παρακολούθηση μεγάλου αριθμού εγκύων οδήγησαν στην εξειδίκευση της στον τομέα της Διατροφής Εγκυμοσύνης. Ακολούθησε ο σχεδιασμός εξατομικευμένων διαιτολογίων για τη διάρκεια θηλασμού ,για περιπτώσεις υπογονιμότητας και άλλες γυναικολογικές παθήσεις 

Το 2013 εισάγεται στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών "Φροντίδα στο Διαβήτη" στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΤΕΙ) Θεσσαλονίκης με στόχο την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος Ειδίκευσης στην Θεραπευτική Εκπαίδευση του Διαβήτη.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ Ραντεβού

Περισσότερα στην κατηγορία « Ενισχύστε τη διατροφή του παιδιού σας!
Συνδεθείτε για να σχολιάσετε