Σύνδεση  \/ 

6 Αλλεργίες που πρέπει να γνωρίζεις

21435 φορές

Οι ακριβείς αιτίες που κρύβονται πίσω απο τις αλλεργίες είναι ακόμα άγνωστες. Τα παιδιά παθαίνουν αλλεργίες όταν έρχονται σε επαφή με αλλεργιογόνα. Tα πιο σύνηθη αλλεργιογόνα είναι η Γύρη, η Μούχλα, τα σάλια ζώων, διάφορα χημικά, ορισμένα φαγητά και φάρμακα, όπως επίσης και κάποια τσιμπήματα εντόνων.

Ο τρόπος με τον οποίο εισβάλλουν στον οργανισμό είναι είτε με την  εισπνοή, με επαφή στο δέρμα, το φαγητό ή εισέρχονται απο τσιμπήματα και ενέσημα φάρμακα.

Η τάση για την εκδήλωση αλλεργιών είναι συνήθως κληρονομική. Εάν για παράδειγμα ένας απο τους γονείς έχει πρόβλημα αλλεργίας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το παιδί να παρουσιάζει αλλεργίες. Οι πιθανότητες αυξάνονται αν και οι δυο γονείς είναι αλλεργικοί.

Οι πιο συνήθης αλλεργίες είναι:

1. Άσθμα

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν κρίση άσθματος. Αυτοί είναι ο καπνός τσιγάρου, οι μολύνσεις απο ιούς, η γύρη, τα ακάρεα, το τρίχωμα ζώων, ο κρύος αέρας, οι καιρικές αλλαγές, η άσκηση, ακόμα και το στρές.

Το άσθμα εκδηλώνεται με τον βήχα, το λαχάνιασμα, τη δυσκολία στην αναπνοή όπως επίσης και με τον βήχα κατά τη διάρκεια άσκησης ή κόπωσης και με το σφήξιμο στο στήθος.

2. Αλλεργική καταροή

Η αλλεργική καταροή είναι αποτέλεσμα της επαφής του οργανισμού με τη γύρη απο τα δέντρα ή του γρασιδιού.

Εκδηλώνεται με την κλειστή μύτη και το συνάχι, την αναπνοή απο το στόμα εξαιτίας της δυσκολίας στην εισπνοή, τρίψιμο της μύτης και ενόχληση στο πρόσωπο λόγω φαγούρας στη μύτη, δάκρυα και φαγούρα στα μάτια, πρίξιμο και κόκκινο χρώμα κάτω απο τα μάτια.

3. Αλλεργίες σε τρόφιμα

Οποιαδήποτε τροφή μπορεί να προκαλέσει αλλεργία με πιο συνήθη τα αυγά, τους ξηρού καρπούς, το γάλα, τη σόγια, τα ψάρια, το σιτάρι κ.α.

Οι αλλεργίες στα τρόφημα εκδηλώνονται με εμετό, διάρροια, εξανθήματα, δυσκολία στην αναπνοή, και πιθανή πτώση στην πίεση(σοκ).

4. Έκζεμα

Οι τροφές που προκαλλούν αλλεργίες και η επαφή με αλλεργιογόνα επιβαρύνουν το έκζεμα όπως επίσης και ο ιδρώτας.

Το έκζεμα είναι ένα στεγνό και κόκκινο εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα και εμφανίζεται στις σχισμές των χεριών, ποδιών και του λαιμού. Στα νήπια πρωτοπαρουσιάζεται στα μάγουλα, πίσω απο τα αυτιά και τους γοφούς.

5. Εξανθήματα

Οι μολύνσεις απο ιούς, οι αλλεργίες απο τροφές και τα φάρμακα όπως η ασπιρίνη, η πενικιλλίνη ή οι σουλφαμίδες μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση εξανθημάτων. Τα ακριβή αίτια δεν μπορούν να προσδιοριστούν.

Τα εξανθήματα μοιάζουν με τσιμπήματα απο κουνούπια, προκαλούν φαγούρα και είναι είτε περισσότερο κόκκινα, είτε περισσότερο χλωμά σε σχέση με το χρώμα του δέρματος της γύρω περιοχής. Τα εξανθήματα παρουσιάζονται σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος αλλά μένουν στο ίδιο σημείο για μερικές ώρες.

6. Δερματίτιδα

Προκαλλείται απο την επαφή με ουσίες όπως το δηλητήριο του κισσού ή της βελανιδιάς, απο απορρυπαντικά και καθαριστικά και απο χημικές ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα καλλυντικά και αρώματα.

Η δερματίτιδα παρουσιάζεται σε περιοχή του δέρματος με κόκκινο χρώμα, προκαλλεί φαγούρα και καμιά φορά δημιουργεί φουσκάλες στην παθούσα περιοχή. Αυτές οι περιοχές περιορίζονται στο σημείο επαφής με το αλλεργιογόνο.

Τελευταία τροποποίηση την: %PM, %02 %603 %2015 %13:%Φεβ
Βαθμολογήστε το άρθρο
(8 votes)
Συνδεθείτε για να σχολιάσετε